25 Mayıs 2009 Pazartesi

The International (2009) #2

Bu filmi ve hakkındaki ilk yorumları duyduğum ve okuduğum dönemlerde şöyle bi' yazı yazmıştım. Filmi az önce izledim ve yine yazdığım yazıda bulunan karikatürdeki adam gibi davranacağım. Filmi Ahmet Sunay karakterini canlandıran Haluk Bilginer ve Ahmet Sunay'ın yaşadığı yer olan Türkiye üzerinden yorumlamaya çalışacağım.

Önce şöyle bi' bilgi vereyim. Kurgusal anlamda Türk insanına sıkıntı yaşatacak bi' film. Zira Ahmet Sunay ismi ilk olarak filmin kurgusal anlamda gelişme sürecinin en başlarında telaffuz ediliyor ve geçiliyor. Yani yönetmenin "İnsanların dikkatini şu anda çekmesin. Filmin ilerleyen dakikalarında bu adam meydana çıktığında izleyici şöyle bi' affallasın." eylemi. Fakat bu biz sevgili Türkler'e işlemiyor zira hepimiz yukarıda adresini verdiğim Umut Sarıkaya karikatüründeki adamdanız. Bu net. :).

Film benim hoşuma gitti. Çok keyifliydi. Tabi ki Haluk Bilginer ve İstanbul çekimlerinden dolayı değil fakat adı üzerinde uluslararası bi' yapım olduğu ve söz konusu Ulusların ayrıntılarına enfes derecede teknik inebildiği için. En güzel örnek, Ahmet Sunay'ın katıldığı cenaze töreni ve İtalyanların selam yollayarak adam öldürme adetlerine riayet etmeleri.

Sıradan bi' Hollywood yapımına inat, aşırı derecede propaganda öğesi içermeyen ve benim gibi İstanbul'da büyümüş gurbetçi arkadaşlara İstanbul'u bi' kere daha özlettirecek derecede özen gösterilmiş İstanbul çekimlerine sahip iyi film.

Yönetmenliğğini Tom Tykwer yapmış. Şu Perfume: The Story of a Murderer, Lola Rennt ve Natalia Portmanlı kısa film True'nun yönetmeni. Senaryo Eric Singer'a ait. Piyasanın çaylaklarından. Oyuncu kadrosu vasat değil fakat iyi de değil. Clive Owen gibi vasat bi' oyuncunun yanında, zorlayarak "iyi oyuncu" diyebileceğimiz ve neyini bu kadar çok beğendiğimi bi' türlü anlamadığım Naomi Watts var. Tabi bizim Haluk Bilginer'i unutmayacağız. Çok ciddi söylüyorum, kendisi filmde zerre sırıtmamış ve hatta, şahsi kanaatimdir, filmdeki en kaliteli oyunculuğu sergilemiştir. Hem de aldığı kısa rolüyle birlikte.

Ne diyeyim, bence izleyin. :).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için hiçbir engel teşkil etmez. Kelime doğrulama istemez, denetim beklemez. Öyle güzel bir yer burası.