25 Mayıs 2009 Pazartesi

28 Days Later (2002)



Jim: Do you know I was thinking?
Selena: You were thinking that you'll never
hear another piece of original music ever again. You'll never read a book that
hasn't already been written or see a film that hasn't already been shot.


İngilizlerin yüz akı Danny Boyle. Trainspotting, Sunshine gibi filmlerden hatırladığım ve en son Slumdog Millionaire filmiyle Oskarları ve birçok diğer ödülü silip süpüren usta yönetmenin bundan, yaklaşık, 7 sene önce çektiği post-apokaliptik ezgilerle süslü bi' filmi. Senaryosunu ise Alex Garland yazmış. Kendisi yine Danny Boyle ile Sunshine filminde birlikte çalışmıştı.

Filmin 2 saat boyunca izleyiciye sunacaklarının haberini veren müthiş başlangıcıyla büyüleyen ve Danny Boyle ve Alex Garland'ın kurmaca kıyametini konu edinmiş. Senaryo çok sağlam olmuş. Enfes göndermelerle dolu. Kiliselerde toplanmış zombiler ile sadece zor anlarında inanç meselesini aklına getiren insanlık hususunu mu dersin, yoksa filmin konu edindiği tipteki olası bi' kıyamet sonucu, insanların kurduğu bu boktan sistemin ne kadar zavallı duruma düştüğü konusuna mı eğlirsin bilmiyorum... Yaşam statülerini yitiren insanların, adeta hayvanlaşacağına ve belki de yan anlamda özüne döneceğine şüphe olmamasının seni üzmesi de bi' olasılıktır. Belki su gibi, yakıt gibi kaynakların tükenmesiyle, gelecek kaygısına düşmen ve senden güçsüz kadını, tıpkı orta çağın başlarındaki gibi pazarda satılıp alınabilinen bi' eşya seviyesine indirmen ve bunu yaparken gözünü bile kırpmaman seni derinden yaralayacak... Kim bilir?

Ya da, uğruna kendini paraladığın, "Aşk" kavramınından, bu tip bi' dünyanın sonu döneminde dahi vazgeçemeyeceğin ve o nereden geldiğinden dahi emin olmadığın aptal duygularına yenilecek olmanı görmen, seni bazı gerçeklerle yüzleştirebilir. Bundan da haberdar olman gerekiyor.

Şimdi tamamdır. Cillian Murphy ve Naomie Harris'in oyunculuk dersi verdiği ve kendisinden sonra onlarca filme ilham kaynağı olacak filmi izlemek için hazırsanız. Tabi hala cesaretiniz varsa!..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için hiçbir engel teşkil etmez. Kelime doğrulama istemez, denetim beklemez. Öyle güzel bir yer burası.