9 Mayıs 2010 Pazar

Miller's Crossing (1990)

Eddie Dane: Where's Leo?
Hitman at Verna's: If I tell you, how do I know you won't kill me?
Eddie Dane: Because if you told me and I killed you and you were lying I wouldn't get to kill you *then*. Where's Leo?
Hitman at Verna's: He's moving around. He's getting his mob together tomorrow night. Whisky Nick's.
Eddie Dane: You sure?
Hitman at Verna's: Check it. It's gold.
Eddie Dane: You know what, yegg? I believe you.
Coen Biraderlerin klasiklerinden. Blog sayfamı uzun süredir takip eden arkadaşlar bilirler, bu tarz huylara sahibim. Yani bir konsept üzerinden ilerleme huyu gibi huylara. Bu sefer de Coen Biraderlere kitlendim. Sanırım bu seriden sonra da Stephen King Romanları'ndan uyarlanmış filmlere döneceğim.

Neyse, şimdi işimize dönelim. Miller's Crossing(Filmde infazların gerçekleştirildiği tenha ormanlığın adı) diğer filmlerinden farklı bir tür, gangster teması ele alınmış. Tabi huylu huyundan vazgeçmez, içindeki süper espiriler ve akılcıl diyaloglar her zaman var. Tabi türünün örneklerine yapılan göndermeler de vazgeçilmezleri. Özellikle Godfather serisindeki İtalyan aksanlı İngilizcesini(John Polito'nun canlandırdığı Johnny Caspar adlı adam ile) çok şirin bir şekilde tiye almaları çok güzeldi bence.

Filmin posterinde bile başlamışlar makara yapmaya. "Not since 'Godfather' has there been a portrait gangsterism as powerful as this audacious, electrifying masterpiece from The Coen Brothers" demişler ve muhabbet başlamış. Yine Casting müthiş yapılmış. Has elemanlar Steve Buscemi(yine minicik bir rolde) ve John Turturro da kadroda.

Coen Biraderler film boyunca insan ilişkilerini incelemişler. Aslında duygunun olmaması gereken yer olarak bildiğimiz mafya alemine duyguyu da sokarak beşeri ilişkilerin rezalet boyutuna değinmişler ki mafya hesaplaşmaları üzerinden bu konuyu inceleyerek adeta lafı "Biz bu işin en iyileriyiz." demeye getirmişler. Eğer böyle düşünüyorlarsa haksız olduklarını söyleyemem. Çünkü filmi kompozisyon anlamında incelediğimiz zaman; Öyle bir mafya hesaplaşmalarına şahit oluyorsunuz ki diğer mafya filmlerinden kesinlikle aşağıda değil, çoğundan da çok daha iyi olduğunu da yine söyleyebilirim. Örnek vermek gerekirse, John Turturro'nun canlandırdığı Bernie'nin planı ve bu plana karşılık Gabriel Bryne'nın canlandırdığı Tom'un yaptığı karşı atak.

Bir de bu Coen Biraderler'deki incelenmesi gereken nokta; Sahne geçişlerindeki başarıları. İnanılmaz sade fakat inanılmaz anlam yüklü, tek bir tanesi bile "Olsun bitsin."'e getirilmemiş, müthiş özenle hazırlanmış geçişler. Gerçekten benim çok hoşuma gidiyor.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için hiçbir engel teşkil etmez. Kelime doğrulama istemez, denetim beklemez. Öyle güzel bir yer burası.