7 Mayıs 2010 Cuma

Barton Fink (1991)

(bkz: i'll show you the life of the mind)
Sene 1941. New York'lu entellektüel ve çok yetenekli bir yazar olan Barton Fink, hiç istememiş de olsa bir şekilde sinema sektörüne çekilir. Bu yüzden Los Angelas'a taşınan Fink, Earle Hotel'de kalmaya başlar. Kısa bir süre sonra yan odada kalan Charlie Meadows adlı kişiyle tanışır ve olaylar gelişir...

Enfes bir film. Yine Coen Biraderler, yine o sade ama kusursuz anlatış/sunuş. Tabi yine muhteşem oyuncu seçimi. A Serious Man filmini daha geçenlerde izledim, buradaki başrol oyuncusu da tıpkı oradaki gibi silik bir karakterdi. Bu nüans dikkatimi çekti. Belki karakteri ayrıntılarsan bir alakası yok ama dış görünüşler bile, dönemsel farklılıklar hariç, hemen hemen aynıydı. En son olarak da söyleyebileceğim, "Coen's... :/..." dedirten son.

Adamlar öyle bir film yapmışlar ki; Kinayeden tutun, ironiye kadar tüm edebi sanatları kullanmışlar. Barton Fink'in "Ben halk yazarıyım..." tutumunu, Charlie Meadows ile yerle bir ederken, Hollywood'un çılgınca ticari hırsını da Barton Fink ile itin kıçına sokmuşlar.

John Turturro'nun muhteşem oyunculuğuyla da renklenmiş. Öbür tarafta, John Goodman'ın canlandırdığı karaktere hayran olmamak elde değil. Bunların yanı sıra da Michael Lerner'in canlandırdığı Hollywood Boss süperdi. John Mahoney de iyi güldürdü. "Honeeeeyyy!!! Where's my honeyyyy!!!"

Sevgilerle, bu filmi kaçırmayın...









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için hiçbir engel teşkil etmez. Kelime doğrulama istemez, denetim beklemez. Öyle güzel bir yer burası.