24 Nisan 2009 Cuma

Irréversible (2002)

Diyecek çok fazla şeyim yok. Sadece şu an aklımdan geçen, bu tip kalbur üstü filmleri çocukluk yıllarından az buz hatırlayıp da sonradan bi' kere daha izlemek çok keyifli, :).

Evet, aynen o film. Hemen posterden yakaladınız, değil mi? Hani şu ters işleyen. Hani şu müthiş, sinema tarihinde çığır açan filmin, sinema tarihinde çığır açmış olan tecavüz sahnesinden hatırladığınız film. Tecavüz sahnesindeki kurban rolünde Monica Bellucci'nin oynadığı film. Vincent Cassel'i Vincent Cassel yapan filmlerden biri. Hani şu işte; Fransız sinemasının ne kadar cesur ve açık yürekli olduğunu ortaya koyan eserlerden biri. Irréversible, Gaspar Noé'nin yazıp yönettiği bi' başyapıt.

Ve bence sinemada olması gereken de bu. Film dediğin biraz karanlık olmalı, izleyiciyi yormalı. İnsanların hoşlanmayacağı şeyleri göstermemek için çırpınmamalı. En azından bu konuda özel bi' çaba sarfetmemeli.

İyi ki şu Fransız sinemasını gözden geçirmeye ve sıkı takip altına almaya karar vermişim. Çok eğleniyorum, çok! Her yönüyle Hollywood'a kök söktürecek yapımlara sahipler. Oyunculuk olsun, sinematografik boyutta olsun çok güzel boyutlar yakalamışlar. Özellikle korku, kan, dehşet, vahşet temalı filmlerde. Irréversible de bunlardan birisi. Örnek vermek gerekirse, filmin başrol oyuncusu Monica Bellucci'yi başka bi' yapımdan izlediğimi hatırlamıyorum. Fakat yıllardır kafamdaki Monica Bellucci imajı hep olumlu. Demek ki öyle bi' rol kesmiş ki bu filmde, insanların beynine girmeyi başarmış. Hoş, filmdeki tecavüz sahnesi, sinema tarihinin en gerçekci, en mükemmel sahnelerinden birisi ya, olsun. Zaten bu sahsenin bi' parçası da kendisi olduğundan, tezimiz de yanılmamış olduğumuzu görebiliyoruz. Onun yanında Vincent Cassel de tıpkı O'nun gibi iyi bi' oyuncu. Hatta -bence-çok daha fazlası. Her zaman altından başarıyla kalktığı ruh hastası karakterlerinden birisini daha canlandırmış. Harika olmuş.

Filmin kurgusu da muazzam. İlk defa mı bilmiyorum ama çok defa yapılmadığına emin olduğum bi' şekilde filmin başının sonunda, sonunun başında olması ve bunun film boyunca istikrarlı bi' şekilde devam etmesi...

Fazla söze gerek yok, sadece izleyin. :)







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için hiçbir engel teşkil etmez. Kelime doğrulama istemez, denetim beklemez. Öyle güzel bir yer burası.