18 Kasım 2009 Çarşamba

High Plains Drifter (1973)

1973 yılı, Clint Eastwood yine giymiş kovboy kıyafetlerini. Başrolde yine O. Döktürüyor. Ayrıca okıyafetler üzerindeyken kameranın da arkasında durmuş, bütçenin de. Yanında da Ernest Tidyman gibi, 70'li yıllara damgasını vurmuş dev bi' senarist var. Hani The French Connetion ve Shaft'ı yazan. O da sanki "bi' Western şekli yapayım." diye düşünmüş ya da öyle istemiş. Olmuş işte, ortaya harika bi' film daha çıkmış. Tamamdır, belki bi' başyapıt değil. Sonuçta Clint Eastwood'un içinde bulunduğu onlarca Western filmden yalnızca bi' tanesi ama sanıyorum Western sevenler için harika bi' iş. Vazgeçilmezlerden olmaya aday. Neden? Çünkü iyi hikaye, iyi yönetmen ve iyi oyuncular. Tabi iş Clint Eastwood ile bitmiyor. "İyi oyuncular." deyince akla gelenlerde Verna Bloom, Marianna Hill, Mitch Ryan gibi süper isimler de var. Özellikle Bloom ve Hill birer harika. Benim dikkatimi çeken bi' diğer ayrıntı da, filmdeki figüranların ve görsel anlatımın da 1973 yılında yapılmış bi' film için kusursuza yakın olması. Heralde bundan iyisi yapılamazdı.

Filmin hikayesine değineceksek;

Yıllar önce şeriflik yaptığı kasabada 3 adet serseri kovboy tarafından feci şekilde dövülerek öldürüldüğü sanılan kovboyun intikam amacıyla geri dönmesi ve bu intikam uğruna ahlaki değerleri dahi tanımaksızın izlediği ve uyguladığı planını işleyen bi' iş. Çok fazla bilgi verip muhtemel keyfinizi kaçırmak istemiyorum ama az sonra buraya yükleyeceğim kareleri incelediğinizde göreceğiniz kırmızıya boyanmış sahil kasabası olayı harika.

Bu arada filmin en az Il buono il brutto il cattivo. (1966) filminde olduğu kadar harika müziklere sahip olması da atlanamayacak bi' güzellik.

Dediğim gibi; Western seviyorsanız, kaçırmayın. Zaten Western sevmiyorsanız Allah birgün belanızı verir, :))).














Ayrıca şu fragmanı da izlemenizi tavsiye ederim. O arkadan konuşan kalın sesli adama kaç para vermişler acaba? :D


Bi' de şu "50 Cent Remix" versiyonunu izleyin, bu da güzel;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için hiçbir engel teşkil etmez. Kelime doğrulama istemez, denetim beklemez. Öyle güzel bir yer burası.