20 Ağustos 2011 Cumartesi

Heist (2001)

Fran Moore: Cute plan, though. 
Joe Moore: Cute as a Chinese baby.
The Untouchables, Glengarry Glen Ross, The Spanish Prisoner, The Verdict, Ronin, Wag the Dog ve The Winslow Boy gibi iddialı yapımların senaristi, 2006 yılında başlayıp 2 sezon süren The Unit adlı dizinin hem prodüktörü hem de kitabından uyarlama senaristi(bazı bölümleri de kendisi yönetmiş) ve The Spanish Prisoner, Homicide, House of Games gibi filmlerin yönetmeni David Mamet'in hem yazıp hem de yönettiği bir soygun filmi.
"Eyvah, yine mi soygun filmi?"
Gibi düşündüğünüzü hissediyorum ama bu diğer soygun filmleri gibi değil. "Diğerlerinden daha iyi..." demiyorum ama diğerlerinden farklı olduğu kesin. Bence bu filmin en güzel yanı, işin içine soygun ve suçluların işleri doğrultusundaki birbirleri arasındaki ilişkilerden başka hiçbir şeyle ilgilenmemesi ve soyguncuların birçok diğer soygun filmlerindeki tiplere oranla daha gerçek olmaları.

Hele bir de otobanda polisin birini kekledikleri bir sahne var ki; Görmeniz gerek.

 Bir de bu filmin bir sağlam kısmı da oyuncu kadrosu.

İlk olarak Al Pacino hastalığımın en yüksek seviyelerde olduğu dönemlerde, Al Pacino filmlerini kronolojik sırayla izlediğim zamanlarda, Scarecrow filmiyle tanıştığım üstad Gene Hackman başrolde. Unforgiven, The Conversation(bu benim favorimdir.), Bonnie and Clyde, Young Frankenstein, The French Connection, Mississippi Burning, The Royal Tenenbaums, Hoosiers, Reds, A Bridge Too Far, I Never Sang for My Father, Crimson Tide, Night Moves, The Posedion Adventure, Runaway Jury, No Way Out gibi tartışmasız kaliteli yapımlarda izleyebileceğiniz ve 1972'de The French Connection filmiyle en iyi erkek oyuncu, 1992'de Clint Eastwood'un başrolde oynadığı, yine muhteşem bir film olan Unforgiven'daki rolüyle de en iyi yardımcı erkek oyuncu oskarlarını cukka yapmış bir ağabeyimiz bu adam. Konu dışı ama kendisinin en sevdiğim yanlarından birisi de yönetmenliğe atlamamış olmasıdır. Yıllar yılı oyuncu kalmıştır. Tamam, birçok film için prodüktörlük yaptı ama sonuç olarak o yönetmenlik gibi kariyer amaçlı yapılan bir şey değil. "Tamamen duygusal" hesabı. O yüzden onu saymıyoruz.

Neyse.

Filmdeki yardımcı erkek oyuncumuza geçelim. Delroy Lindo. Tam bir yardımcı erkek oyuncu. Malcolm X, Bound by Honour, The Cider House Rules, Mountains of the Moon gibi filmlerde yandan yandan oynamış, hatta The Devil's Advocate'de dahi bir miktar rol kapatmıştı. Bir de bu filmde var işte, ne güzel. Ondan sonra ise sıradan en iyi yardımcı kadın aktör rolüyle Rebecca Pidgeon geliyor. Soyada bak. Neden soyadı böyle, bilmiyorum ama kendisi yönetmen David Mamet'in eşi oluyor. The Unit dizisinde olsun, The Spanish Prisoner, The Winslow Boy, Homicide ve daha bir çok David Mamet imzalı işte yer almış kendisi. Çok çok aman aman iyi bir oyuncu olduğunu söyleyemeyiz ama fena bir oyuncu da değil yani. Pidgeon'dan sonra değineceğim isim Danny DeVito. Küçük dev adam resmen. One Flew Over the Cuckoo's Nest efsanesindeki delilerden biriydi. L.A. Confidental'da da hatrı sayılır bir rolü vardı ama bu filmdeki rolü gibi bir rolde hiç görmemiştim. Çok beğendim! En son olarak değineceğim isim de Sam Rockwell; O'nu da oldum olası severim. Bu filmde sürekli keklenen adamdı ama genelde hep kalite rollerde izlemişizdir. Mesela The Green Mile'da inceden bir rolü vardı. Moon filmi var, meşhurdur. 5 dalda oskara aday olan Frost/Nixon filminde üçüncü adamdı.The Assassination of Jesse James by Coward Robert Ford adlı filmde de var(mış)dı. Sevdiğim bir filmdir ama hiç dikkatimi çekmemişti orada olduğu. Matchstick Men adlı müthiş eğlenceli yapımda, Nicholas Cage'in kafadarıydı. O film süperdi mesela. Tavsiye ederim. Law Dogs diye bir filmde de  boy göstermiş ama onu ben henüz izlemedim. Kirk Jones'un uyarlama filmi, başrolünde Robert De Niro'nun oynadığı Everybody's Fine'da Robert De Niro'nun oğlu ya da damatıydı. Hilary Swank ile birlikte meşhur Conviction var. Bir de ciğerimiz Robert Downey Jr.'ın başrolünde oynadığı Iron Man 2'de Justin Hammer rolündeydi.

Adamlar böyle bir cast yapmışlar işte. Kaçırmaya gerek yok derim.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için hiçbir engel teşkil etmez. Kelime doğrulama istemez, denetim beklemez. Öyle güzel bir yer burası.