8 Eylül 2009 Salı

District 9 (2009)

-Posterlerin gerçek boyutları için üzerlerine tıklayın.-

Oturup film izlemeyeli uzun zaman olmuştu. Sanırım IMDb’deki ani yükselişi dikkatimi çekmişti. Fakat inanın, film hakkında zerre bilgi sahibi değildim. Bilim-Kurgu türü hakkında pek bi’ bilgim ve merağım olmamasına rağmen, bu düşük görüntü kalitesiyle izlediğim film için; “Bilim-Kurgu sinemasının en önemli örneklerinden birisi olacak.” Diyebilmem hiç de zor değil.

1979 doğumlu ve bu filmi izledikten sonra geleceğin en büyük bilim-kurgu yönetmen/senaristlerinden biri olacağını düşündüğüm Neill Blomkamp'ın Teri Tatchell ile birlikte yazdığı ve tek başına yönettiği bu filmden keyif almamak imkansız. Özellikle, muhtemelen ilk defa izleyeceğiniz Sharlto Copley'in fantastik düzeydeki oyunculuğundan...

Enteresan bi’ yapım. Sanki el kamerasıyla çekilmiş bi’ belgesel havası var. Tabi bu bi’ hata değil, yönetmenin tercihi. Konusu, bilim-kurgu türüne pek yatkın bi’ insane olmadığımı hatırlataraktan söyleyeyim, yeterince farklı. En azından benim için öyle. Ben filmde, hikayenin hangi senede geçtiğine dair bi’ veriye rastlayamadım. Ancak izlenimlerimiz günümüz dünyası ya da bilemedin, yakın geleceğimize işaret ediyor. Esrarengiz bi’ biçimde, büyük bi’ şehrin üzerinde duraklamış olan uzay gemisinin içerisinde bi’ uzaylı kolonisi bulunuyor. Ardından bu koloni, ihtiyaçları karşılanmak üzere dünyaya indiriliyor ve 9. Bölge adı verilen, etrafı çevirili bi’ bölüme yerleştiriliyor. Bundan 20 yıl sonra söz konusu bölgeye yakın insanların baskı ve itirazları sonucu hükümet baskılara daha fazla dayanamayaraktan koloniyi tahliye ve itlaf çalışması düzenliyor. Bu operasyonun başına getirdikleri görevli, bi’ tahliye işlemi esnasında garip bi’ maddenin içerisinden fışkıran sıvıdan dolayı enfeksiyon geçiriyor ve sol kolu tıpkı uzaylıların koluna dönüşüyor ve söz konusu koluyla, sadece uzaylıların kullanabildiği üst düzey teknoloji içeren silahları kullanabilmeye başlıyor. Hükümet kendisini incelemek için yakalamaya çalışıyor. Kendisi kolunu bi’ uzaylıya tedavi ettirip, eski düzenine kavuşmanın mücadelesini veriyor ve bunlar gibi binlerce ayrıntı.

Filmin içerdiği “Irkçılığa HAYIR!”, “Uzaylı da olsa, insan insandır.” tadındaki sosyal mesajlara fazla değinmeyeceğim. Sadece silah sektörünün acımasız yüzünü bu kadar net yansıttıkları için, filmde emeği geçen herkesi tebrik etmekle yetineceğim. Vallahi ne diyeyim, iyi cesaretleri göstermişler, :)).









4 yorum:

  1. son dönemin en farklı bilim-kurgu filmi gibi duruyor. göz attım; gerçekçi atmosferi, özellikle insanlarla yapılan röportajlar falan dikkat çekici. torrente düştü ama sinema da izleyeceğim bu filmi. yarımyamalak bi yorum oldu, eklerim artık izledikten sonra.

    tamam mı lan taharet? :)

    YanıtlaSil
  2. "lan" deme lan, babam kızıyor lan!

    YanıtlaSil
  3. ben 10 gün önce merak edip download etmiştim yabancı siteden hiç pişman olmadım.Johannesburg un üzerinde konuşlanması olsun,nijeryalı çetelerin karaborsacılığı filan gerçekte olsa böyle olur dedirtecek tipten.MNU zaten denek olarak kullanıyor uzaylıları.Merak ettiğim 3 yıl sonra diye ayrılan christopher geri gelecek mi?gelirse savaş açar mı?district 10 çıkar mı acaba?

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için hiçbir engel teşkil etmez. Kelime doğrulama istemez, denetim beklemez. Öyle güzel bir yer burası.