9 Mart 2010 Salı

Giù la testa (1971)

"Duck you sucker!"
Sergio Leone'nin, Sergio Donati ile senaryosunu yazdığı film. Dolar Üçlemesi (1964 - Per un pugno di dollari, 1965 - Per qualche dollaro in più, 1966 - Il buono, il brutto, il cattivo.) ve 1968 yılındaki C'era una volta il West filmlerinin ardından 3 sene sonra patlattığı ilk film. Zaten bundan sonra da 2 film daha çekti ve noktayı koymuştu.
"Johnny & Johnny"
Film müthiş. Çok eğlenceli bir şekilde anlatılmış, hüzün dolu bir devrim. İki ana karakter üzerinden anlatılıyor. Birincisi Rod Steiger'in canlandırdığı müthiş bir şekilde canlandırdığı ve bizim ÇİRKİN'imizi anımsatan Juan Miranda. Dünyanın en istemeyerek devrim yapan insanı... Meksikalı bir yerli. Tanrı'ya inanan, yabaninin birisi. Diğeri de James Coburn'un canlandırdığı ve hiçkimselere benzemeyen John H. Mallory. O da Meksika halkı için çarpışan bir patlayıcı(dinamit diyelim...) uzmanı. O'nun inancı devrim üzerine. Tabi bu en başta böyle. Daha sonra bu iki adam birbirlerinden etkilenecekler ve olay bambaşka noktalara taşınacak.

Özellikle Rod Steiger'in muazzam oyunculuğuna ve devrimi tanımlama şekline dikkat çekmek istiyorum. Zaten alttaki devrim tanımından sonra, filmin seyri değişiyor;
Juan Miranda: I know what I am talking about when I am talking about the revolutions. The people who read the books go to the people who can't read the books, the poor people, and say, "We have to have a change." So, the poor people make the change, ah? And then, the people who read the books, they all sit around the big polished tables, and they talk and talk and talk and eat and eat and eat, eh? But what has happened to the poor people? They're dead! That's your revolution. Shhh... So, please, don't tell me about revolutions! And what happens afterwards? The same fucking thing starts all over again!
John H. Mallory: [exhales] Whew. Hmmm.
[throws a book he was reading into the mud: Mikhael A. Bakunin, The Patriotism]
Bu arada söylemeden geçmeyelim; Filmin müzikleri de birçok Sergio Leone filminde olduğu gibi, yine Ennio Morricone'ye emanet edilmiş.

Sonu ise bir başka çarpıcı... Sakın ihmal etmeyin!








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için hiçbir engel teşkil etmez. Kelime doğrulama istemez, denetim beklemez. Öyle güzel bir yer burası.