29 Ekim 2010 Cuma

L'immortel (2010)

Hikayenin ciddiyetine gölge düşürmeyecek dozda çok zekice mizah barındıran muhteşem bir Fransız filmi L'immortel. Uluslarası ismi 22 Bullets. Yani intikam peşinde koşmasına sebep olan saldırıda yediği kurşunların sayısı. Bu kurşunlar, O'nun ellerindeki sinirleri çalışmaz hale getirdi ve intikam başladı.

Franz-Olivier Giesbert adlı bir ağabeyin romanı bu. Yaklaşık 80 tane filmde rol almış ve bu film ile birlikte 5 film yönetmiş Richard Berry'nin hem yazdığı, hem yönettiği ve hem de oynadığı bir film. Muhteşem diyaloglara sahip ki o diyalogları da Eric Assous yazmış. Filmi başrollerinde Jean Reno'yu izliyorsunuz. O'nunla birlikte, polis suratının çok yakıştığı Marina Foïs var. Cezayir doğumlu Kad Merad da çok çılgın bir mafya liderini canlandırmış ki çok hoşuma gitti. Richard Berry'den bahsettim zaten. Ondan başka Fani Kolarova adlı bir Slav bayan vardı. Enteresan bir güzelliği vardı. Çok minik bir sahnede izlediğimiz Gabriella Wright'ın da performansı çok hoşuma gitti yani. :).

Şu sinema sektöründe, Fransızlar'ın en başarılı oldukları şey bence klişeden kaçabilme özellikleri. Bu film de genel tema itibariyle "İntikam peşinde koşan eski suçlu ya da eski "bu işleri bilen adam"" olmasına rağmen, diğerlerinden çok farklı bir yapım. Filmin girişinde çok enteresan sahne geçişleri kullanılmış. Hikaye de çok enteresan ve hoş. Rol Jean Reno'ya cuk oturmuş ve yakışmış. Filmin müzikleri harika.

Hemen hemen her Fransız yapımında şahit olduğumuz "Fransa'daki Etnik Gruplar" yorumu bu filmde de vardı ve fakat çok fazla irdelenmemişti. İlk olarak Jean Reno'nun canlandırdığı karakterin dünya görüşünün ne kadar geniş olduğuna dikkat çekmek amaçlıydı. Hani müslüman cenazesine felan da katılabilen bir insan olduğunu gösteriyordu. İkinci amacı da "Baskıcı İslam Toplumu" hakkında bir yorum yapmaktır. İşte Gabriella Wright'ın canlandırdığı karakterin arabada giderken evlenmek üzere olduğu adama oral seks yapması ve canlandırdığı karakterin "Yasmin" adında bir müslüman olması falan ve filan işte...

Kısacası izlenmesi gereken, kaliteli Jean Reno filmlerinden. "Siz de kaçırmayın..." derim ben.















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için hiçbir engel teşkil etmez. Kelime doğrulama istemez, denetim beklemez. Öyle güzel bir yer burası.