31 Aralık 2009 Perşembe
Kız Kardeşim Mommo (2009)
28 Aralık 2009 Pazartesi
Lost in Translation (2003)
Bob: I don't want to leave.Charlotte: So don't. Stay here with me. We'll start a jazz band.Lise aşkları gibi masum ve itiraf etmesi zor bi' aşkın tanımı bu film...
İşte dün geceye de Lost in Translation filmini izlemek nasip oldu. Gerçi O'ndan ziyade, The Godfather filmleri, The Conservation, Apocalypse Now, Dracula gibi efsanevi filmlerin yönetmeni Francis Ford Coppola'nın kızı Sophia Coppola'yı ölçme isteği ve bunu da hem yazarı hem yönetmeni hem de prodüktörü olduğu oskar ödüllü bi' film ile yapma fırsatı daha ağır bastı. Belirtmek gerek, bu türü pek sevmememe rağmen yine de keyifli zaman geçirdiğim bi' film oldu. Özellikle Bill Murray'nin ve Scarlett Johansson'un performansları "Ya kapatayım da uyuyayım artık..." şeklinde düşünmememi sağladı ki zaten Sophia Coppola'nın da ne kadar iyi bi' yönetmen olduğunu görmem de bana ayrı bi' keyif kattı.
Filmin konusu da çok acayip. Japonya'ya, istemsizce de olsa, 2 milyon $ karşılığında bi' viski reklamında oynamak için 2 haftalık bi' seyehat etme zorunluluğu bulunan, hali vakti yerinde bi' orta yaşı birazcık geçmiş evli bi' erkek ile yine Japonya'da istemsizce, sırf kocasının işi gereği ikamet etmek zorunda kalan genç bi' kadının yaşadığı ilişki ve bu ilişkinin detaylarının dayandığı masum aşk anlatılıyor. Gerçekten de farklı bi' hikaye.
25 Aralık 2009 Cuma
Natural Born Killers (1994)
24 Aralık 2009 Perşembe
Soundtrack: Ahmet Kaya - Yalancı Ayrılık (1993)
23 Aralık 2009 Çarşamba
Soundtrack: The Brothers Four - The Green Leaves of Summer (Ins)
19 Aralık 2009 Cumartesi
15 Aralık 2009 Salı
67. Altın Küre Ödülleri
12 Aralık 2009 Cumartesi
Kurtlar Vadisi: Gladio (2009)
11 Aralık 2009 Cuma
Soundtrack: Şevval Sam - Yalnız Kullar (Tanrım)
Ayrıca belirmek lazım; Film, 1971 yılında başrolde Türkan Şoray olmak üzere, x tarafından çekilmişti. Benim bu filme ilgi duymamın başlıca sebebi, her zaman saygıyla izlediğim Nurgül Yeşilçay'ın başrol oynadığı filmde Halit Akçatepe, Erkan Can, Haluk Bilginer, Mehmet Ali Alabora gibi ustaları da birlikte izlemeye olanak tanıması. Ayrıca filmin posteri çok şeker olmuş. Emeği geçenleri tebrik etmek lazım.
9 Aralık 2009 Çarşamba
Play Misty for Me (1971)
Filmin konusuna da biraz değinmek gerekirse; "Clint Eastwood tarafından canlandırılan "Dave" adlı bi' radyo DJ'i ve O'na hayranlık duyan ruh hastası bi' kadının aralarında geçen ihtiras dolu olaylar." şeklinde bi' özet geçilebilir. Yukarıda eleştirdik, şimdi de hakkını yemeyelim. Yeri gelmişken söylemek lazım; oyuncuların performansı gerçekten iyi. İnsanı filmden soğutmuyor. Özellikle Clint Eastwood gerçekten çok başarılı ki, oyunculuğunun yönetmenliğinden daha iyi olduğu bi' döneme denk gelmiş demek ki...
Soundtrack: Elia Cmiral - Ronin
1988 yılı, Robert De Niro ve Jean Reno'nun buluştuğu, Elia Cmiral'ın yaptığı harika müziklerle bezenmiş bi' film. Ronin. Ronin'in anlamını merak edenler için, şöyle bi' viki alıntısı yapalım ve sonra da o enfes melodiyi dinleyelim.
Ronin sözcüğü efendisiz savaşçı (samuray) anlamına gelmekteyse de aylak, boşta gezer şeklinde de kullanılmaktadır. Kelime anlamına bakıldığında ronin "dalga adam" demektir ve denizdeki dalgalar gibi oradan oraya savrulan kişi anlamına gelmektedir.
Japonya tarihine bakıldığında feodal dönemde derebeylerinin (toprak sahipleri) topraklarını koku sistemiyle yönettiği görülür. Koku sistemi derebeyinin toprak büyüklüğüne göre ne kadar insan doyurabiliyorsa o oranda asker besleme zorunluluğuydu. Savaş zamanlarında ordu savaşta olduğunda pek sorun olmamakta ama barış zamanında en küçük fazlalıkta bile sorunlar çıkmaktaydı.
Japon halkı şu sınıflara ayrılmıştı:
- Efendiler: Soylular ya da toprak büyüklüğüne göre rütbeleri olan toprak sahipleri.
- Samuraylar: Asker ve savaşçılar (Daha sonradan köylülerden oluşan bir alt birlikte oluşturulmuştur.)
- Demirciler: Kılıç ve silah yapımına çok önem verildiğinden bu kişilere saygı duyulur, bazı ustalar samuraylardan bile üstün görülürdü.
- Çiftçiler: Rençberler, ekim dikim işlerine bakan kişiler.
- Tüccarlar: Bu insanlar ne kadar varlıklı olurlarsa olsunlar pek iyi gözle bakılmazdı, 19. yy.'a kadar şerefli bile sayılmazlardı.
- Kasaplar: Garip gelse de kasaplık iyi bir insanın yapacagı iş olarak görülmediğinden; günahkârlar, suçlular, toplumdan uzaklaştırılmış ve soyutlanmış kişiler de bu isimle anılırdı)
- Roninler: Aslında yukardaki gruba girmekle birlikte daha da aşağıda görülmüşlerdir.
Bir kişinin ronin (gezgin savaşçı) olabilmesi için en başlıca sebepler şunlardır: Efendisini geregi gibi koruyamamış olması, utanılacak yüz kızartıcı suçlar işlemesi ve seppuku (harakiri) yapmaktan kaçınmasıdır. Ayrıca "Koku sistemi"ne göre belirtilen sayını aşılması durumunda efendiler zorunlu olarak değer verilmeyen kişileri süreli ya da süresiz olarak gönderebilirlerdi. Yine samuraylar; üstünlüklerini kanıtlamak, kendilerini geliştirmek, yöresel kahramanları ve teknikleri öğrenmek için kendi istekleri ve efendilerinin rızasıyla uzun yolculuklara çıkabiliyorlardı. Bu yolculuğun mistik bir havası vardı. Çekilen zorluklardan, atlatılan ölümlerden sonra böyle samuraylara kale komutanlıkları da verildiği görülmüştür. Çünkü yöresel kahramanlara yapılan meydan okumalarda yapılan hatanın sonucu ölümdü ve bu karşılaşmalar gerçek kılıçla yapılıyordu. Bu şekilde ronin olarak tanınmış en ünlü savaşçı Kensai Miyamoto Musaşi'dir.
28 Weeks Later (2007)
6 Aralık 2009 Pazar
Soundtrack: Gorillaz - 19-2000
Bundan sonra böyle OST'leri de sizle paylaşayım da, sayfamda biraz da müzik olsun istiyorum. En sevdiğim müzik gruplarından biri Gorillaz ve bugüne kadar izlediğim en iyi filmlerden biri olan District 9 ve müthiş bi' parça... 19-2000...